Blocs de dibuix convertits en cuaderns de viatge.

Hi ha quaderns de viatge de molts tipus: de relats, amb collages… avui volem centrar-nos en els quaderns il·lustrats. Creats en blocs de dibuix, amb imatges que ens donen una aproximació molt més íntima i personal dels paisatges, edificis i persones que qualsevol fotografia.

Per començar, necessitarem veure quin material de Belles Arts i blocs de dibuix necessitem. Si no vols donar-li moltes voltes, a VPiera pots trobar el set Urban Sketching nivell avançat en oferta, molt complet i que inclou: quadern de Stillman&Birn multitècnica, set d’aquarel·les Van Gogh, pinzells emplenables, calibrats, retoladors Sakura, bolígrafs blancs gelly roll i un estoig de roba enrotllable sense bag.

Pero de viatge pots pintar i dibuixar amb moltes tècniques diferents. Si vols triar els materials per separat, el primer en què pensarem si parlem de quaderns il·lustrats, és clar, serà el bloc de dibuix o sketchbook. És important triar el paper adequat per a la tècnica que farem servir i, pel que fa a la resta, deixar-nos portar pel format que més ens inspiri.

A la botiga online de Vpiera.com pots trobar molts blocs, però nosaltres destaquem:

  • Moleskine, el quadern que es va fer famós perquè era el que feien servir artistes com Van Gogh i Hemingway, i convertit en una icona dins del material de papereria pel seu senzill i cuidat disseny.
  • Stillman & Birn són un altre dels nostres favorits, ens brinden un munt d’opcions en diferents mides i gramatges de paper… perfectes per a artistes.
  • Si t’has gastat tot el pressupost en el viatge i busques una opció de bloc més econòmic, els de la marca Artist tenen un disseny bonic a preus molt populars.

Pel que fa a material de Belles Arts, necessitaràs una cosa fàcil de portar i fer servir a qualsevol lloc, et recomanem l’article del nostre blog: Quin material artístic és el millor per dur de viatge?

Per saber millor en què consisteix l’experiència de crear un quadern de viatge, hem entrevistat un artista que ja ha autoeditat dos llibres amb els seus dibuixos fets viatjant per tot el món: Joan León.

Quan vas començar a dibuixar quaderns de viatge?

A la universitat, estudiant arquitectura. A l’assignatura de dibuix sortíem a dibuixar edificis a exteriors i un estiu vam anar de viatge al Brasil a dibuixar. Aquesta va ser la primera vegada que em vaig endur un quadern en un viatge.

Però la primera vegada que vaig fer un quadern sencer va ser quan vaig passar un any viatjant per Sud-amèrica, i d’aquí va sortir el primer llibre que vaig autoeditar.

Quina és la teva tècnica preferida i quines marques utilitzes?

Ara mateix utilitzo aquarel·les i llapis de color. Les meves favorites són les aquarel·les Winsor & Newton i Daniel Smith, quant a llapis faig servir Faber-Castell Polychromos i Luminance de Caran d’Ache. És important que els llapis de colors siguin permanents, per poder pintar sobre l’aquarel·la sense que es dissolguin.

Quines dificultats trobes a l’hora de pintar?

Per viatjar utilitzo pinzells Escoda Prado plegables, van en un estoig i són fàcils de portar. Faig servir un pot amb difusor per a l’aigua, per humitejar els godets. De vegades faig servir un pinzell emplenable també. I pel que fa al material porto una caixa petita d’aquarel·les i faig una selecció de llapis de color… I imprescindibles les pinces perquè el vent no mogui les pàgines!

Quina és la teva marca preferida de quaderns?

Els meus preferits són definitivament els blocs Stillman & Birn. Acostumo a fer servir els de tècnica mixta, perquè aguanten bé l’aquarel·la i tenen força pàgines, a més el paper no té gaire gra, que és una cosa que no em va gaire bé per pintar amb llapis de colors, perquè es gasten més ràpid. Els blocs específics per aquarel·la amb més gramatge són molt bons però no tenen tantes pàgines.

És factible editar els teus llibres?

És factible, encara que no és gaire lucratiu, perquè imprimir és car i no deixa gaire marge. Per al meu primer llibre vaig fer un Crowdfunding i així ho vaig finançar sense por de pèrdues, és una bona manera per començar. Després cal moure’s i trobar botigues on vendre’l, promocionar-lo a xarxes socials…

Pots veure més sobre la feina de Joan León aquí.

Pots trobar el material de Belles Arts que fa servir en Joan a la botiga de VPiera: