Traducciò Aurora Marco / Autor Jackson Root

Aurora Marco, ens ha traduït l’article original “Demystifying the Copic Color System” de Jackson Root, il·lustrador de talent reconegut i instructor de Copic, que es va publicar a la pàgina oficial de Copic Marker – U.S. & Canada.

DESMITIFICANT EL SISTEMA DE COLOR COPIC

copic-sketch-markers

A primera vista, la carta de colors Copic pot semblar bastant intimidatòria amb la seva amplia gama de colors, actualment un total de 358. Quan mires un extrem del teu retolador Copic Sketch, pots veure que, a més del nom del color, cada Copic té el seu propi número d’identificació de color, de 3 o 4 dígits, que es troba en el propi cos del retolador i centrat en la tapa de cada extrem (a excepció dels Ciao). Ho creguis o no, aquests codis no només descriuen el color, sinó que també poden actuar com una guia per navegar pel sistema de color Copic i per triar altres colors que es corresponguin i barregin adequadament en to, saturació i matís.

Sabies que a més d’una sèrie de tutorials  i guies molt útils i pràctiques, també pots crear el teu propi perfil i la teva “galeria d’ artista” a CopicColor.com”. A més també trobaràs una manera molt útil d’ ordenar tots els teus retoladors i accessoris. Si mai has visitat la pàgina de recursos de la web, val la pena fer-li un cop d’ull. Us recomano descarregar la roda de color i la carta de color i que us imprimiu una còpia (ja que és utilitzada durant gran part de la següent explicació).

358_Color_Family_Chart-2

Llavors, què és el sistema de Color Copic?
El Sistema de Color Copic és un sistema en el qual s’identifica i s’etiqueta cada color Copic basant-se en les seves característiques individuals de: color, saturació i lluentor.

copic-color-system-300x246

– El Color (o matiz) (o matís) indica que tipus de color és, és a dir, vermell, blau-verd, taronja, etc.
– El número de saturació indica com de “intens” o “apagat” apareixerà el color (nombre major = més apagat)
– El número de lluentor (o lluminositat) indica com de “clar o fosc” apareixerà el color (major nombre = més fosc)

Com em pot ajudar això a navegar per la biblioteca de colors Copic?
Amb només fer un cop d’ull a les xifres sobre la tapa d’un retolador Copic Sketch i mitjançant la comprensió dels nombres involucrats pots saber ràpidament quin color (matís), l’intens o apagat (saturació), i el brillant o fosc (to) que és.

T’estaràs preguntant: llavors el meu Baby Blue B Vint-i-u, és realment B Dos-U? Deixant la semàntica a un costat, és així. Saber que els nombres, en realitat, han de ser llegits individualment pot ajudar a entendre que aspecte tindrà el color i on apareixerà en la roda de color Copic.

Què és la Roda de Color Copic?
La roda de color Copic és un document molt útil que t’ajudarà a entendre i explorar la biblioteca de colors Copic.

copic-358-Color-Wheel

copic-358_Color_Wheel_CloseUp-480x334

He destacat dues àrees principals de la versió de primer plànol de la roda de color:
– Els colors dins de les línies grogues tenen tots la mateixa saturació, però amb diferent lluentor.
– Els colors dins de les línies vermelles tenen tots la mateixa lluminositat, però amb diferent saturació.

Quan mires a la imatge general de la roda de color Copic, es pot veure que a mesura que els colors s’apropen al centre de la roda, es tornen més grisos, i quan s’apropen al costat dret de la seva respectiva regió de color, es tornen més foscos. L’única excepció a aquesta regla és la saturació dels tons terra, que incorporen una sèrie de colors, des dels vermells als taronges, grocs o verds, i com es pot veure es regeixen pel seu propi sistema!

Però espera, són quatre famílies de grisos el que veig?
Copic té quatre famílies de grisos, que varien en calidesa del gris fred, al gris neutre que és una mica més càlid, el gris tòner que és una mica més càlid que el neutre i finalment el gris càlid, que quan s’utilitza juntament amb el gris fred gairebé pot semblar vermell. Això pot ser molt útil per als dibuixos en tons grisos quan es vol diferenciar tons de pell enfront de superfícies metàl·liques!

Què haig de buscar en comprar el meu proper set de colors?
Si en la teva col·lecció vols colors que es barregin bé sense fer coses rares, et recomano triar al menys 3 colors de la mateixa família que tinguin el mateix nombre de saturació (el primer nombre). Tots aquests colors tindran la mateixa quantitat de “gris” i es barrejaran molt bé sobre el paper. La mateixa regla s’aplica per a les mescla a través de famílies de colors. Per exemple, un BG13 es barreja molt bé amb un B14 i G17, però s’hauria d’evitar la mescla entre un BG34 i un B16, per exemple.

copic-blend-480x294

copic-blend-2-300x188

Conclusions finals
Quan vaig aprendre a llegir el sistema de color *Copic, em va ajudar molt en la meva comprensió de l’aparença que tindràn els colors en assecar-se. Fins a cert punt, la comprensió de com llegir els dígits en la tapa és la millor manera d’anticipar el color, més que el color de la tapa en si. A la web de recursos de Copic, hi ha una “carta de colors de mà” per descarregar que pots emplenar amb els teus propis colors per fer la teva pròpia carta de color Copic. La propera vegada que visitis la teva tenda d’articles Copic, pregunta’ls si pots provar alguns colors en la teva carta, i completa la teva col·lecció de mostres. És la millor manera de veure exactament com apareixerà aquest nou color en el teu projecte!