Encàustica, Terme provinent del grec enkaustikos (marcat a foc o gravar a foc) era una de les tècniques pictòriques més utilitzades en el món clàssic. Es realitza a força de cera com a aglutinant dels pigments. Té la finalitat de fondre el pigment en la superfície, produint així un acabat de gran durada. La barreja té efectes molt cobrents i és densa i cremosa.

La pintura s’aplica amb un pinzell o amb una espàtula calenta. L’acabat és un polit que es fa amb draps de lli sobre una capa de cera calenta prèviament estesa (que en aquest cas ja no actua com a aglutinant sinó com a protecció). Aquesta operació s’anomena encaustització i està perfectament descrita per Vitruvi , arquitecte i enginyer romà ( c. 70 aC -c . 25 C.) ​​que diu així : Cal estendre una capa de cera calenta sobre la pintura ia continuació cal polir amb uns draps de lli ben secs.

Història

Els antics grecs i romans escalfaven la superfície a pintar i la paleta amb cremadors de carbó vegetal i treballaven amb una espàtula de metall de dos extrems o amb un pinzell . Algunes vegades gravaven el dibuix amb l’extrem calent de l’espàtula i després omplien la incisió amb pintura .

El enciclopedista romà Plini el Vell, al segle I de la nostra era, descrivia la tècnica, ja llavors antiga, i observava també que l’encàustica constituïa un acabat efectiu per als vaixells per donar resistència a les inclemències del temps ia la sal.

Retrat de Fayum. Encàustica sobre fusta.

Retrato_de_Fayum

A la regió del Fayum , al nord d’Egipte es van descobrir uns retrats de gran força expressiva , en sarcòfags de fusta trobats a les tombes egípcies de Fayum, realitzats en encàustica dels segles I i II que han arribat fins avui. També alguns murals romans descoberts a Pompeia estan fets amb aquesta tècnica.
L’encàustica seguia sent el mètode més utilitzat en el principi de l’era cristiana ( 250-600 ) i un dels exemples més notables és la Verge amb nen entronitzats del monestir de Santa Caterina de la muntanya Sinaí, a Egipte.

Aquesta tècnica va caure en desús al segle VIII o IX, reapareix al segle XVIII i XIX, especialment a Anglaterra i França ia Alemanya, al segle XIX, per a la pintura mural. El pintor francès Eugène Delacroix (1798-1863), utilitza en moltes de les seves obres uns colors prèviament diluïts amb cera.

Al segle XX s’ha aplicat amb cert èxit per la pintura mural i sobre taula. El pintor, escultor i artista gràfic Jasper Johns (nord-americà) realitza encàustiques sobre tela en obres que anuncien ja el Pop art.

Actualment, s’afegeix resina a la barreja paraendurecerla i facilitar la seva aplicació i tot el procés se simplifica gràcies a la paleta que s’escalfa elèctricament.

R & F Handmade Paints

R&F han construït la seva reputació amb encàustica com el nucli de la seva línia i han estat fonamentals per a l’expansió del medi.

Quan R&F va començar el 1988 va continuar una tradició d’alta qualitat de la producció de la pintura encàustica comercial. Encaustics de R&F es molen amb els mètodes consagrats de paintmaking. Utilitzen grau 100% farmacèutica (USP) cera d’abelles, que s’ha filtrat sense l’ús de productes químics, resina de damar de Singapur i una càrrega de pigment pesada. Tot això es tradueix en una pintura de la més alta qualitat en el mercat.

Aquesta nova forma en que es presenta la Pintura Encàustica, facilita la feina de l’artista, es tracta de simplificar el màxim possible els productes que es necessiten per a pintar amb aquesta tècnica. És a dir que elimina el procés d’haver de preparar un mateix el medium.

R&F ens presenta els seguents materials:

Pastilla de pintura:

ENC_beauty_shot

Paleta Calenta:

Item # 9812 12 x 12 palette

Medium:

RF821m

El procediment consisteix en desfer la quantitat desitjada de pintura sobre la paleta calenta i començar a pintar. Ens podem ajudar d’una pistola de calor per a extendre millor la pintura i/o aconseguir efectes diversos.

Si es vol aconseguir un acabat més satinat, podem utilitzar el gesso per preparar el suport.

Gesso:

gesso

Podeu comprar aquests productes a la nostra botiga on-line.